Att försöka spara och klara sig på mindre pengar kan kännas väldigt tydligt i plånboken – medan de där utgifterna vi slipper hittar nya användningsområden utan att vi ens märker det. Har du ändrat ditt sätt att leva, vare sig det är privat eller på jobbet, så kan det finnas en del pengar att ha lite koll på. Här kommer lite snittsiffror!

Så mycket lägger vi ut i månaden
I vanliga fall lägger vi i snitt 1000 kronor per månad på restaurangbesök och 250 kronor på kultur och underhållning. Vi lägger i snitt 850 kronor på resor till och från jobbet och 1500 kronor på uteluncher. Utöver det kanske vi köper med oss en kaffe på väg till jobbet, går på gym eller köper lite mer kläder än vi egentligen behöver.

Så får du koll på dina insparade utgifter
Att jobba hemma innebär förstås inte att man inte behöver äta mitt på dagen och bristen på konserter innebär ju inte att nöjeskontot slopas helt. Men det kan vara värt att se vilka utgifter du faktiskt inte har just nu och lägga pengarna som eventuellt blir över i ett sparande istället. Det är ju pengar du i vanliga fall klarar dig utan, så kanske kan du spara utan att ens märka av på att du gör det.

Så här kommer du igång:

  • Gör en budget över de utgifter och inkomster du har i vanliga fall. Ta gärna hjälp av Utgiftskollen som finns i vår app, där du kan se var dina pengar tar vägen
  • Gör en budget över dina utgifter och inkomster, som de ser ut nu. Har några utgifter försvunnit – och har några tillkommit? Finns det ett överskott nu som du skulle kunna lägga undan?
  • Försök stoppa undan det överskottet redan när lönen kommer. Har du inte ett sparkonto kan du starta ett själv med bara några knapptryck (eller ett samtal till oss). Läs mer om hur du öppnar ett sparkonto.

Öppna ett sparkonto.

Man brukar ju säga att man sparar till ”en regnig dag”, men den här gången är det nästan tvärtom – soligare dagar kommer.