Städa – men i rätt tid.
Har du svårt att få saker gjorda om tvätten inte är vikt eller det finns disk sedan frukosten? Låt var sak ha sin tid. Plocka i ordning innan du lägger dig, så du inte får för dig att börja dagen med att städa – då finns risken att du aldrig kommer igång med jobbet. Känns det som om tiden inte räcker till att både diska osthyvel och få iväg rapporten? Bestäm att det är okej att ignorera eller sätt dig helt enkelt i ett annat rum.

Strukturera
Något hemmajobbare blir proffs på är struktur och disciplin. Det är inte längre lika lätt att glida upp till varann med frågor, så jobbar du nära en kollega: bestäm att ni startar dagen med ett telefonsamtal för att få koll på vad som ska göras.

Undvik CC-sjukan
Att skicka alla mail till alla på jobbet kan verka som en bra idé för att involvera. Men risken att viktiga mail tappas bort, ögnas eller i värsta fall raderas är enorm när inboxen fylls. Var sparsam med att lägga till mottagare och var tydlig med vad du förväntar dig ska hända efter ett mail. ”Vem äger frågan” blir extra viktigt när arbetet sker på egen kammare.

Njut av kontrollen
Ett kontor är mysigt med ljud och prat, men i ärlighetens namn är det en stor lyx att kunna kontrollera hur du vill att det ska låta när du jobbar. Sätt på musik om du vill, låt tv-ljuden bli ett sällskap eller ha det knäpptyst. Här är det du som bestämmer.

Klä dig som du vill
Många hemmajobbar-råd säger att man ska klä sig som vanligt. Men alla är olika och du vet själv om du känner dig annorlunda beroende på klädseln. Om du känner dig mer bekväm i mjukisbrallor än i kostym – då är det bara du som vet om hur du klädd. Ja, förutom när det är dags för telefonmöten med bild, förstås.

Visa dig i bild
Möten kan bli en utmaning när man inte kan se varann. Att slå på kameran tillför otroligt mycket för känslan. Det är ovant, men oftast bryr sig de flesta bara om hur de själva ser ut ändå. Testa nästa gån!

Återskapa det sociala
Hur mycket man än får gjort när ingen kommer och frågar saker så man tappar bort sig så är den sociala kontakten något man lätt tappar – och saknar – när alla sitter på distans. Försök att återskapa den genom virtuella kaffestunder, ät lunch med kollegan i lurarna eller ta en promenad medan ni har spånmöte. Nya tider kräver nya lösningar, även om det bara är tillfälligt.

Gå hem
När man jobbar hemma finns inga tydliga gränser mellan kontorstid och fritid. Tricket är att bestämma hur länge du ska jobba och sedan slå ihop datorn. Gå hem, fast du redan är där, helt enkelt.