Det är lätt att lägga allt sitt sparande i en och samma pott, men ofta sparar man ju till flera olika saker samtidigt. Pengar vi behöver om något oförutsett händer, kan vara klokt att spara på ett annat sätt än pengar vi planerar att ta ut om flera år. Dela därför gärna upp upp summan du sparar varje månad i olika sparformer för de olika målen.

Buffertsparande

Ett buffertsparande är pengar du kan ta av om något oförutsett händer, och du till exempel behöver göra ett tandläkarbesök, byta ut ett kylskåp eller skaffa nya glasögon. Det här är det första sparandet du ska satsa på att få på plats. En sparbuffert kan göra att du inte behöver låna pengar eller köpa på avbetalning – du slipper helt enkelt bli skyldig pengar för mindre utgifter.

Ett bra riktmärke är att spara till en buffert på ungefär två månadslöner efter skatt. Buffertsparandet behöver du kunna få tillgång till snabbt, och ska därför inte ha i en sparform som är inlåst eller som påverkas av kraftiga svängningar på börsen. Ett sparkonto kan passa bra för denna sparform.

Pensionssparande

Pensionssparandet är ett maratonlopp. Många som har arbetat 40 år i Sverige får en pension av staten och arbetsgivaren som motsvarar ungefär 60 procent av den tidigare lönen. Om du har arbetat kortare, blir din pension troligen lägre. Med ett eget sparande kan du få en högre pension och ju tidigare du kan börja spara, desto bättre, för då kan även ett mindre sparande varje månad ge stor effekt.

Eftersom pensionssparandet är långsiktigt passar det bra att spara i en sparform som kan generera högre avkastning, som fonder eller aktier. Att spara i fonder och aktier innebär högre risk, och därmed möjlighet till högre avkastning, men det innebär också en risk att värdet på pengarna minskar.* När man närmar sig tidpunkten då man ska börja ta ut sparpengarna kan det vara bra att minska risken i sitt sparande.

Annat sparande

När du har en sparbuffert och ett pensionssparande på plats, kommer det roliga: Sparande till annat som du kanske längtat efter. Det kanske är en resa, kontantinsatsen till en bostad eller något nytt till hemmet. Hur du placerar det här sparandet beror på när du vill använda det.

Intresserad av aktier och fonder? Kolla in Aktiellt för dagliga tips och analyser!