Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Fira jul på liten budget

För de som firar jul kan december vara både underbart mysigt – och stressande. Och är inte alltid det bara handlar om att hinna köpa alla klappar och trilla köttbullar. För många innebär julen extrautgifter som det helt enkelt inte finns utrymme för. Därför listar vi 10 knep som kan minska både hets och stress. Och kom ihåg: ibland är traditioner till för att brytas. 

Person wrapping Christmas gifts
 1. Känns det som om pengarna inte räcker till att fira i överdåd? Så skippa det. Det finns massor med anledningar att tänka en extra gång kring extravaganta julfiranden för tusentals kronor – inte minst miljön. Börja om från början och forma en ny tradition som passar dig.  

 2. Julklappar till barnen är en orosfråga för många. Mycket för att det lätt blir en hets i skolan kring antalet klappar och hur mycket de var värda. Snacka ihop dig med andra föräldrar eller ta tillfället i akt och prata med barnet om att tänka lite smart kring konsumtion. En tanke de kommer att ha glädje av hela livet. 

 3. Vill man ge julklappar till släkten utan att det ska kosta en förmögenhet finns många lösningar som dessutom kan bli lite roliga! Julklappsspel brukar vara populära, en variant, om man firar jul på olika ställen, kan vara att alla får en person var att köpa en klapp till som de skickar med posten och sedan ha digital öppning tillsammans?

 4. Finns det barn i familjen är en lösning ofta att man bara ger till dem och hoppar över klapparna vuxna emellan. Men för att barnen också så få känna glädjen av att själva få ge kan det vara kul att uppmuntra dem att slå in något litet, kanske något egengjort?

 5. Oavsett om det är present till partnern eller bästisen är det bra att bestämma en nivå som alla inblandade måste hålla sig till. Okunskapen om hur mycket andra tänker ge för kan skapa en upptrissning för att man inte vill verka snål. Onödigt!

 6. Ge bort något hemgjort! Tid är det mest dyrbara vi har idag och att någon har använt sin till att baka/laga/pyssla något till en känns ofta mer värdefullt och personligt än vilken köpt present som helst.

 7. Köp second hand. Det finns massor med underbara saker där ute som kan bli perfekta presenter. Tänk mer ”pre loved” än ”pre used”.

 8. Var kreativ! Tänk ett extra varv kring vilka utgifter julen innebär och vilka som är viktiga för dig. Det finns till exempel mängder av alternativa och kreativa lösningar på den traditionella julgranen.

 9. Det sjungs att julen varar till påska, men ofta räcker även julmaten nästan lika länge. Banta menyn och behåll rätterna ni verkligen äter av.

 10. Sista punkten är inte ett ekonomitips, men ändå något som inte kostar en krona. Det finaste du kan skänka är en tanke till de som sitter ensamma. Slå en signal, skicka ett sms eller en julhälsning. 

Andra läser också om

 • Konsten att leva på en liten budget

  För mycket månad kvar i slutet av lönen? Här är våra 20 bästa tips på hur du lever sparsamt – utan att det blir torftigt.

  Tips för dig som vill spara in på utgifterna
 • Spara pengar med matlåda till lunch

  Kan matlådan i jobbväskan verkligen göra skillnad i plånboken? Ja, absolut! På bara ett år kan du faktiskt ha sparat hela 18 000 kronor - så här lätt kommer du igång.

  Spara pengar på matlådan!