Hoppa till huvudinnehåll

Tips när du ska köpa bostad

Familj packar upp flyttlådor i det nya hemmet

Här får du tips hur du ska göra när du ska köpa hus eller köpa lägenhet. Ta hjälp av vår guide om vad som är bra att tänka på när du ska köpa bostad. 

 1. Hur mycket kan jag låna?

  Räkna på ditt bolån för att se hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta att köpa hus eller köpa lägenhet. Skaffa gärna ett lånelöfte redan nu så är du förberedd när du hittar din drömbostad.

  Räkna på bolån

  Ansök om lånelöfte

 2. Gå på visningar och hitta rätt bostad

  Först och främst gäller det att hitta en bostad som passar dina behov och din budget. Börja gå på visningar, så du får en bra uppfattning om bostadsmarknaden och vad du kan få för dina pengar. Tänk på att det kan uppstå budgivning och att slutpriset därför kan bli högre än utropspriset. Sätt ett tak för dig själv för vad din bostad får kosta.

  Fastighetsbyrån förklarar visningar (fastighetsbyrån.se)

 3. Undersök bostaden

  Det är viktigt att undersöka bostaden mycket noga som du ska köpa, så att det inte döljer sig kostsamma fel. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en besiktningsman som gör en professionell bedömning. Ska du köpa lägenhet är det viktigt att titta igenom bostadsrättsföreningens ekonomi, eftersom den kan komma att påverka din månadsavgift framöver.

  Fastighetsbyrån förklarar vad du ska tänka på om föreningens ekonomi (fastighetsbyran.se)

 4. Jag vann budgivningen! Vad gör jag nu?

  När du har hittat en bostad och vunnit budgivningen är det viktigt att du ansöker om bolån hos oss, innan du skriver på ett bindande avtal med mäklaren och säljare. Då kontrollerar vi att villkoren i ditt lånelöfte är uppfyllda och att vi kan godkänna bostaden som säkerhet.

  Ansök om bolån

 5. När kan jag skriva på avtalet hos mäklaren?

  När du har varit i kontakt med oss och fått ditt bolån för bostaden bekräftat så skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla köpeskilling, handpenning och tillträdesdatum. Nu ska även handpenningen betalas, oftast 10% av köpeskillingen. Hos oss kan du teckna ett handpenningslån som ska lösas när du får tillträde till bostaden, senast efter sex månader.

  Handpenningslån

 6. Bestäm ditt låneupplägg

  Efter att du har skrivit på kontraktet är det dags att se över låneupplägget. Vi bokar in ett möte för att diskutera frågor som handlar om ditt bolån, till exempel om du ska ha rörlig eller bunden ränta och hur mycket du ska amortera.

  Vi hjälper dig dessutom med andra frågor som rör ditt nya boende, som till exempel hemförsäkringen eller om du vill prata om ditt sparande.

  Hur mycket måste jag amortera?

  Rörlig eller bunden ränta?

 7. Glöm inte att skicka tillbaka lånehandlingarna

  Var uppmärksam på att lånehandlingar kommer skickas ut till dig och ska returneras underskrivna till banken i god tid innan tillträdet.

 8. När får jag nycklarna till bostaden?

  Du och säljaren träffas på tillträdesdagen, oftast på mäklarens kontor. Dina lån betalas ut och eventuellt handpenningslån löses samtidigt som banken även ser till att säljarens eventuella lån löses. Efter detta får du dina nycklar till bostaden och kan äntligen börja möblera i ditt nya hem!

Här hittar du nyttig information och tips som förenklar ditt bostadsköp. Ta hjälp av vår steg-för-steg guide, 1-8, och undvik fällorna när det är dags att köpa bostad!

Kom ihåg att skaffa en försäkring

Glöm inte att försäkra bostaden inför tillträdet. Hos oss kan du få hjälp att försäkra bostaden oavsett om du ska köpa hus, lägenhet eller fritidshus.

Ska dy byta bostad?

Ska du köpa ny bostad innan du sålt din nuvarande? Då kanske du behöver hjälp med ett tillfälligt lån innan du har fått pengar för din egna försäljning.

Borde jag prata med en jurist?

Det är bra att se över hur skyddad du och din familj är. Behöver du hjälp med ett samboavtal eller testamente? Vi har ett samarbete med Lexly och Familjens Jurist som kan hjälpa dig.

 1. Hur mycket kan jag låna?

  Räkna på ditt bolån för att se hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta att köpa hus eller köpa lägenhet. Skaffa gärna ett lånelöfte redan nu så är du förberedd när du hittar din drömbostad.

  Räkna på ditt boende

 2. Det är viktigt att undersöka bostaden

  Det är viktigt att undersöka bostaden mycket noga som du ska köpa, så att det inte döljer sig kostsamma fel. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en besiktningsman som gör en professionell bedömning. Ska du köpa lägenhet är det viktigt att titta igenom bostadsrättsföreningens ekonomi, eftersom den kan komma att påverka din månadsavgift framöver

 3. Jag vann budgivningen! Vad gör jag nu?

  När du har hittat en bostad och vunnit budgivningen är det viktigt att du ansöker om bolån hos oss, innan du skriver på ett bindande avtal med mäklaren och säljare. Då kontrollerar vi att villkoren i ditt lånelöfte är uppfyllda och att vi kan godkänna bostaden som säkerhet.

  Ansök om bolån

 4. När kan jag skriva på avtalet hos mäklaren?

  När varit i kontakt med oss och fått ditt bolån för bostaden bekräftat så skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla köpeskilling, handpenning och tillträdesdatum. Nu ska även handpenningen betalas, oftast 10% av köpeskillingen. Hos oss kan du teckna ett handpenningslån som ska lösas när du får tillträde till bostaden, senast efter sex månader.

  Handpenningslån

 5. Jag vill ha hjälp med rådgivning om mitt bolån

  För de flesta är bostadsköpet den största och viktigaste affären som görs i livet. Kontakta oss efter att du skrivit på avtalet för att boka tid för rådgivning inför tillträdet. I det mötet går vi igenom frågor som handlar om ditt bolån, till exempel antal lån och ränta. Bland annat är det viktigt att gå igenom val av räntebindning och hur du kan kombinera rörliga och bundna räntor. Vår generella rekommendation är att dela upp bolånet i flera delar och att mixa rörlig och bunden ränta.

  Dessutom hjälper vi dig att hitta rätt nivå för ditt buffertsparande och hjälper dig till rätt försäkring för såväl dig själv, familjen som ditt boende. Du ska känna dig tryggare ifall något oförutsett händer i ditt nya hem.

  Hur mycket måste jag amortera?

  Rörlig eller bunden ränta?

 6. Vad menas med pantbrev, lagfart och säkerhet för lånet?

  Ska du köpa hus behöver du också betala kostnader för pantbrev och lagfart. För lagfart betalar du 1,5% av köpeskillingen och behöver du ta ut nya pantbrev kostar det 2% av uttaget belopp. Vi hjälper dig med detta inför tillträdet så att du blir lagfaren ägare av fastigheten.

  Ska du köpa lägenhet, en bostadsrätt, hjälper vi dig att pantregistrera bostadsrätten hos föreningen.

 7. Kom ihåg att skaffa en försäkring

  Glöm inte att försäkra bostaden inför tillträdet. Med hjälp av försäkringsbolaget Tre Kronor kan du få hjälp att försäkra bostaden oavsett om du ska köpa hus, lägenhet eller fritidshus.

  Välj en hemförsäkring som passar dig

 8. När får jag nycklarna till bostaden?

  Du och säljaren träffas på tillträdesdagen, oftast på mäklarens kontor. Köpebrev undertecknas om du ska köpa hus. Dina lån betalas ut och eventuellt handpenningslån löses samtidigt som banken även ser till att säljarens eventuella lån löses. Efter detta får du dina nycklar till bostaden och kan äntligen börja möblera i ditt nya hem!

Behöver du hjälp?

Prata bolån med oss

Det är mycket att tänka på när du köper bostad. Ring oss så hjälper vi dig.

0325-471 00